Ordlista gällande Tavlor och Inramningar

JPG, JPEG

JPEG står för "Joint Photographic Experts Group" och är en komprimering av digitala bilder, speciellt fotografiska sådana. JPEG eller JPG är det bästa valet vid komprimering av fotografier då det oftast ger en mycket bra kvalitet i förhållande till filstorlek.

Akvarell

En målningsteknik där man lägger på färgen i transparenta skikt på ett tjockt, lätt sugande papper.

CANVAS

(Kanvas eller Canvas) En duk som spänns över en träram eller ett papper som liknar duk som man kör ut fotografiska bilder på och sedan spänner upp på en träram.

DPI

”Dots Per Inch, dvs. punkter per tum) Detta är ett mått som används för att bestämma en bilds upplösning hos skärmar och skrivare.

Kilram

Detsamma som spännram, det är en träram som man använder för att spänna upp en målarduk på.

Litografi

(Hämtat från grekiskan lithos λίθος = sten, graphein γράφειν = skriva), Är en tryckmetod där en teckning i oljekrita överförs till papper. Metoden uppfanns av Alios Senefelder 1798.

Lådinramning

En typ av inramning av ett konstverk där man använder en distanslist mellan motivet och ramlisten vilket göt att ett större utrymme mellan glaset och motivet erhålles och ger en känsla av mer djup i bilden än en traditionell passepartout.

Passepartout

[pasparˈtuː] ( passe-partout, ’går, passerar överallt’) En kartong med ett eller flera hål, som läggs bakom en glasskiva i en ram för att undvika att bilden kommer i kontakt med glaset. På detta sätt skyddas bilden mot åldrande. Ph halten bör vara neutral på kartongen för att undvika skador på konstverket. En passepartout förhöjer fokuset på bilden och ökar således intrycket av konstverket.

PDD

”PhotoShop Delux” Ett filformat för digitala bilder av bildredigeringsprogammet PhotoShop.

PIXEL

Eller bildpunkt, det minsta elementet som en grafisk bild är uppbyggd av. Ordet Pixel kommer från engelskan picture element, där ”pix” står för en förkortning av pictures. När man förstorar upp en bild så ser man pixlarna som små fyrkanter i bilden.

PNG

”Portable Network Graphics” Ett format för digitala bilder. PNG är speciellt vanligt för icke-fotografiska bilder på internet.

PSD

”PhotoShop Document” Ett filformat för digitala bilder av bildredigeringsprogammet PhotoShop.

Spännram

Detsamma som kilram, det är en träram som man använder för att spänna upp en målarduk på.

TIFF

Tagged Image File Format (förkortad TIFF) Är ett filformat för digitala bilder, skapat av Aldus Corporations och Micrsoft.

Satin

Vårt bästa papper. Utskrift på satinpapper (åldersbeständighet enligt tillverklaren ca 80 år med Viveraink som vi använder, Högklassigt intryck på detta papper som har en känsla av duk. Måste ses och kännas på. (Testpapper kan beställas kosnadsfritt). Användes av konstnärer som konsttryck av originaltavlor.

Helblankt papper

Ett helblankt papper som lätt får tumavtryck. Används framförallt för foton att sätta in i album.

Halvblankt papper

Detta är vårt standardval, rekommenderas av oss, bäst när man ska rama in utskriften.